Tinka on pehmeä koira, sen on varmasti huomannut kaikki, jotka sen kanssa koulutuksissa yms. ovat jollakin tapaa olleet tekemisissä. Sitä en kuitenkaan ollut tajunnut kuinka pehmeä se on. Luonnetesti osoittautui tinkalle melkoisen rankaksi kokemukseksi. Etenkin kelkka, mytty sekä tynnyri heilauttivat reppanan aika hyvin raiteiltaan. Tämän jälkeen ei sitten enää kestänyt ampumista, vaikkei ikinä ole paukkuarka ollut, toivottavasti ei ole jatkossa Otsan rypistys. Itselle teki oikein pahaa, kun koiraa vietiin tehtävästä toiseen eikä sitä ehtinyt välillä palauttaa vaan kuormitusta lisättiin koko ajan. Jälkikäteen ajateltuna viisainta olisi varmasti ollut keskeyttää testi, mutta tätä en tajunnut eikä kyllä tajunneet tuomaritkaan. Nyt vain toivotaan, ettei testi aiheuta vaikutuksia koiraan normaalioloissa. Tällä hetkellä ainakin on sellainen fiilis, etten enää ikinä koiraani moiseen testiin altista, sen verran pahaa teki tinkaa katsella testin jälkeen, kun ei tahtonut ollenkaan lähteä palautumaan.

Se on tietysti hyvä, että nyt tulokset ovat kaikkien tiedossa ja tämä ehkä vaikuttaa jalostuspäätöksiin oikeaan suuntaan. Tinkallahan ei kyllä missään nimessä muutenkaan pentuja olisi tehty. Selittää luonnetestin tulos varmasti osaltaan myös ongelmia hyppäämisessä. Koko ajanhan ajatuksena on ollut, että hyppyongelmat johtuvat epävarmuudesta, kun ei kropastakaan mitään löydy.

Testi aloitettiin haastattelulla ja leikkimisellä. Tinka leikki yllättävän kivasti tuomarin kanssa jopa puukalikallakin.

Toisena oli kelkka –systeemi, jota Tinka pelkäsi jo ihan älyttömästi. Haukkui ja räksytti hihnassa niin kaukana  musta ja kelkasta kuin pystyi. Siihen, että sain Tinkan lopulta kelkkaa tulemaan haistamaan meni ihan älyttömästi aikaa.

Seuraavaksi oli ihmisen hyökkääminen, kun tinka oli minulla taluttimessa. Tinka rähisi ihan hulluna minun ja hyökkääjän välissä, mutta rauhoittui kyllä sitten, kun hyökkääjä lopetti. Antoi tämän myös rapsuttaa itseään.

Seuraavaksi oli äkkinäisen muovimytyn nouseminen tiellemme ja tynnyrin kolahtaminen perään. Tinka hermostui aika paljon jo mytystä joka nousi. Käveli kuitenkin seuraavalla kerralla siitä kiertäen ohi, mutta sen perään tullut tynnyri oli ihan liikaa. Tinka ei enää pelkästään haukkunut vaan jo vinkui muutaman kerran haukunnan lisäksi. Tinka ei tynnyriä sitten enää suostunut tulemaan katsomaan.

Sitten oli seinässä kiinniolevan koiran uhkaaminen. Tinka oli tässäkin puolustanut täysillä itseään, mutta rauhoittunut kyllä, kun uhkaaminen lopetettiin.

Pimeästä huoneesta tinka ei oikein minua enää etsinyt. Kolme kutsua vaadittiin, että se tuli mun luokse.

Ampumista se ei tosiaan ole koskaan aiemmin pelännyt, mutta nyt oli vain menossa täysillä autoon.

Toimintakyky -1 Pieni = -15
Terävyys +3 Kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua = 3
Puolustushalu +3 Kohtuullinen, hillitty = 3
Taisteluhalu +2 Kohtuullinen = 20
Hermorakenne -1 Vähän hermostunut = -35
Temperamentti +3 Vilkas = 45
Kovuus -2 Pehmeä = -16
Luoksepäästävyys +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin = 45
Laukaisupelottomuus – Laukausaltis
Testi hylätty, pisteet 50